Projektets vision kan sammenfattes i fire hovedpunkter:
En tættere by
Byen skal udvikles og styrkes, men arealforbruget skal begrænses mest muligt, og det befæstede areal skal udnyttes langt mere intensivt. Forslaget bygger på fortætning som en uomgængelig præmis for bæredygtig byudvikling i både økonomisk, social og miljømæssig forstand.
Et genoprettet landskab
Landskabet omkring Aalborg og oplandsbyerne inddrages på nye måder i byens udvikling og genopfindes som et naturligt netværk og en strukturerende ramme, der indkapsler og definerer byen. Landskabet inddrages som en medspiller i en aktiv klima- og vandstrategi: et område for udvikling af nye bæredygtige produktionsformer, øget biodiversitet og sikring af rekreative værdier.
Viden som vækstmotor
De lokale kraftcentre, institutioner, vidensintensive brancher og produktionsvirksomheder forbindes, og områdets videnscentre iscenesættes som mere synlige komponenter. Aalborgs vækstakse differentieres fysisk og udstyres med en bedre infrastruktur og nye rumlige sammenkoblinger.
Omprogrammering af mellemrummet
De uudnyttede muligheder i mellemrummene og de grønne kiler udnyttes på nye måder. De rekreative og trafikale arealer, opgraderes til nye møde- og opholdssteder, udflugtsmål, dyrkningsarealer og trygge forbindelser. Dele af de rekreative mellemrum omdannes til sociale formål, som bedre formår at integrere og aktivere rummet mellem bygningerne. Mellemrummene forvandles fra en fragmenteret labyrint til et klart system af forbindelser med landskabelig forskellighed, nicher og et mere differentieret forløb.
Strategierne udspringer af en dybtgående analyse af Aalborgs historiske byudvikling, dens nuværende karaktertræk, udfordringer og potentialer og byens forhold til det omkringliggende landskab og oplandsbyerne. Implementeringen af strategierne udmønter sig i to planer for henholdsvis 2017 og 2030.
27/01 2012
Portfolie, Projekter