Gentænk arkitektkonkurrencen

Gentænk arkitektkonkurrencen

Aarhus Kommune, Danske Arkitektvirksomheder og Arkitektforeningen inviterer til konference om, hvordan vi sikrer arkitektonisk kvalitet gennem projektkonkurrencer, parallelopdrag eller andre konkurrenceformer.

Debatten om ressourcespild i forbindelse med arkitektkonkurrencer er blomstret op igen. Bygherrerne kritiseres for at have et for stort fokus på budgetsikkerhed og for at have et behov for detaljer i konkurrenceforslagene, som ikke skaber værdi, og som er unødvendigt fordyrende for rådgiverne. Samtidig kritiserer entreprenørerne rådgiverne for, at de ikke kan bruge tegningerne til at bygge efter, og derfor mener de, at de skal være med helt tidligt i processen.

På konferencen ønsker Danske Arkitektvirksomheder og Arkitektforeningen at trykprøve en ny vejledning til projektkonkurrencer, der er på trapperne, Aarhus Kommune ønsker at bidrage til, at de forskellige erfaringer, som bygherrer, rådgivere og entreprenører og developere har med forskellige konkurrence- og udbudsformer kan blive delt og diskuteret: Hvad virker godt? Hvornår og hvorfor skal man vælge projektkonkurrencer eller andre tiltag? Hvilke tiltag bidrager til at sikre den arkitektoniske kvalitet? Hvor tabes der værdi? Og hvordan kan vi sammen udfordre praksis og skabe operationelle bud på vejen frem?